Bir çoğunuzun “Yazılıma yeni başlayanlara ne tavsiye edersin?”, “Hangi dil ile başlamalıyım”, “Acaba yapabilir miyim?”, “Bu mesleği yapabileceğime nasıl karar veririm?” gibi merak dolu sorularını sosyal medya platformlardan kısa kısa yanıtlamaktansa, kendi naçizane tecrüberimden yola çıkarak uzunca bir yazı yazıp sizlere nereden ve nasıl başlamanız konusunda tavsiyeler vermek istedim.
HERŞEYDEN ÖNCE!
Şunu söylemeliyim ki, eğitim hayatımdaki hiç bir şey yukarıdaki bir kaç cümleyi yazmak kadar kolay olmadı. Kararlılık, azim, hedef bilinci ve herşeyden önemlisi sabır lazımdı.
Eğer yazılımcı olmak istiyorsanız kendinize sormanız gereken ilk soru nereden başlamalıyım yerine, “Yeterince sabırlı bir insan mıyım?” sorusu olmalı. Bu soruyu kendinize sormak zorundasınız çünkü bir yazılım ürünü oluşturmak; bilgi, emek ve tecrübe gerektirirken bunların her birinin altında sabır da gerektiriyor.
KENDİ FİKİRLERİNİZE ÖNEM VERİN!
İnsanların yazılım alanı ile ilgili; “Bu iş sana göre değil”, “Çok sayısal ya senin kafan basmaz”, “Aa! yazılım/bilgisayar mühendisliği asosyal mesleği ya bütün gün otur otur”,”Kızlar güzel kod yazamıyo bence, erkek işi o biraz?!” gibi önyargılı ve içi boş konuşmalarına kulak asmayın. Hayat sizin hayatınız, kimse size neyi yapıp yapmayacağınızı söyleme hakkına sahip değil, siz kendiniz için bir karar verin ve arkasında durun. Günü geldiğinde hata yaptığınızı düşünseniz dahi o hata size ait bir hata olacaktır.
HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN!
Eğer bir yazılımcı olacaksanız asla hata yapmaktan korkmayın. Dünyadaki en harika yazılımcı dahi olsanız kodunuzu derlediğinizde hata alabilirsiniz. Tek seferde mükemmel bir iş çıkartmanız imkansıza yakın çünkü hata bu işin doğasında var. Üniversitede bir hocam “Bugün kullandığımız bütün yazılımlar, aslında hatasız değil, sadece hataları kullanıcıların farketmeyeceği kadar iyi gizlenmiş yazılımlardır.” derdi.
TEKNOLOJİNİN SANATÇILARI OLDUĞUNUZU HATIRLAYIN!
Yazılım, yapısı gereği oldukça komplike bir mühendislik dalıdır. Azmetmeniz ve sıkı çalışmanız gerekecektir. Anlamak, altından kalkmak, yetiştirmek vs. gibi sebeplerle bazen sabahlara kadar çalışmanız gerekecek. Ancak şunu söylemeliyim ki başardığınızı hissettiğiniz anda tüm yorgunluğunuz gidecek. Kod yazarken, sanatsal bir şey yapıyormuşsunuz gibi hayal edin. Bir heykeltraş nasıl ki baştan sona her ayrıntıyı düşünüp tasarlıyorsa, siz de başladığınız projenizi o şekilde tasarlıyorsunuz unutmayın. Ve bir sanatçı gibi hep yeni ve yaratıcı fikir arayışında olun. Yaratıcı ve üretken fikirler çok değerli. Bugün facebook fikri olmasaydı, Mark Zuckerberg’ü hiç birimiz tanımıyor olacaktık.
ALGORİTMA MANTIĞINIZI GELİŞTİRİN!
İşin motivasyon ve psikolojik bölümünde kendinizi hazır hissettiğinizde, bir diğer kapı açılıyor :Algoritma ve programlama. Yazılıma başlarken ilk etapta Algoritma nedir? Mantığı nasıl geliştirilir? Bunları iyice araştırın.
Google sizin en yakın dostunuz bunu unutmayın. Algoritmanızı geliştirebileceğiniz pek çok online kaynak bulabileceğiniz gibi çok fazla da basılı kaynak bulabilirsiniz. Unutmayın, günlük hayatınızda dahi aldığınız her karar ve her hamle algoritma içerir.
Lisedeyken bize yaptırdıkları ilk algoritma: “Sabah uyandığınız andan akşam yattığınız ana kadarki her hamlenizi adım adım yazın” olmuştu.
1-) Sabah uyandım
2-) Yüzümü yıkadım
3-)Kahvaltı yaptım
4-) Üzerimi değiştirmek için dolabımı açtım.
5-) Eğer hafta içi ise, okul üniformamı giydim.
….
Bu gibi küçük ve basit algoritmalar sizin planlama, karar durumları oluşturma ve işlemleri adımlama yetinizi geliştirecektir. Bu aşamada bol bol kalem ve kağıt kullanın, Akış Diyagramları çizin(Flowchart) ve Sözde Kodlar yazın.(Pseudocode).
Paylaştıgım video,dosya yada projelerle ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz.
Not:Projemi siz yaparmısınız demeyin lütfen :)
Yorum Yap :